6 september 2017

Patrick Wessels

Welke koolmonoxidemelder is het beste?

De beste koolmonoxidemelder kopen? Om een keuze te kunnen maken uit de beschikbare modellen is het uiteraard van belang om goed te weten waarop te letten. Dat draagt immers bij aan degelijke bescherming, door middel van beveiliging tegen te hoge concentraties koolmonoxide.

Tip: bekijk zowel de koolmonoxidemelders als de gasmelders.

Waarschuwing bij teveel koolmonoxide

De beveiliging tegen te hoge concentraties koolmonoxide, dat is namelijk waar het om gaat bij een dergelijke melder. De hoge concentraties zijn gevaarlijk voor de gezondheid, vanwege de acute werking daarvan. Een te hoge concentratie gedurende een te lange periode is zelfs dodelijk, waardoor het verstandig is hiervoor melders in huis te plaatsen.

Koolmonoxide is bijzonder gevaarlijk, omdat het geen geur en geen kleur heeft. We merken niet dat het in de ruimte aanwezig is op het moment dat we het inademen. Alleen een dergelijke melder voor koolmonoxide heeft de mogelijkheid om dit te detecteren en ons daarvoor te waarschuwen.

Spanningsbewaking en zelftest

Om de beste koolmonoxidemelder te vinden is het vooral verstandig om goed te kijken naar de verschillende specificaties. Het is ten eerste van belang dat het model beschikt over een spanningsbewaking. Zodra we de melder eenmaal ophangen sluiten we die aan op spanning, voor middel van het stroomnet of een batterij. Dankzij die spanning werkt het apparaat en krijgen we een signaal op het moment dat de concentratie te hoog oploopt. Zou de spanning wegvallen en krijgen we daar geen melding van? Dan kan ook een melding van een te hoge concentratie wegblijven, waardoor we daar geen waarschuwing voor ontvangen. Zorg er dus voor dat de koolmonoxidemelder een spanningsbewakingsfunctie heeft.

Ten tweede, maak bij voorkeur gebruik van een koolmonoxidemelder met een zelftest. Het is verstandig om het model in ieder geval iedere maand een keer te testen. Dat hoeft slechts een paar seconden van uw tijd te duren, maar voorkomt dat een storing in het apparaat tot gevaarlijke situaties leidt. Iedere keer dat u de zelftest doet weet u zeker dat het apparaat op dat moment nog werkt. Indien er sprake is van een te hoge concentratie koolmonoxide zal u daar dus een luide melding van krijgen.

Beste plaats voor de koolmonoxidemelder

U kunt aan de hand van die tips de beste koolmonoxidemelder kopen. Vervolgens is het, los van welk model u kiest, van belang om die op de juiste plaats op te hangen.

Met de juiste plaats in huis voor de koolmonoxidemelder zorgt u ervoor dat het gas dat vrijkomt niet ongemerkt omlaag kan zakken. Het is namelijk van belang om de melder op 15 – 30cm van de grond te bevestigen. Bij voorkeur binnen 4 meter van de gasbron, zodat er een snelle detectie plaatsvindt en u dan actie kunt ondernemen.