15 oktober 2018

Gevarenmelders

GSM Secure

Waar moet ik een koolmonoxidemelder plaatsen? 3 soorten ruimtes in huis

Een koolmonoxidemelder plaatsen en benieuwd waar de brandweer dat zou adviseren? We schreven al eens over de beste plaats voor een koolmonoxidemelder. Maar, in welke ruimtes in huis is dat een goed idee? We zetten drie ruimtes op een rij, waar het de moeite waard is om een melder te plaatsen.

Plaats een koolmonoxidemelder in de volgende ruimtes:

  • Ruimte met een gastoestel (belangrijk)
  • In de slaapkamer
  • In andere kamers waar je veel bent

Aan het plafond of aan de muur?

In de ruimte met een gastoestel kan er een koolmonoxidevergiftiging ontstaan, als het gevolg van een onvolledige verbranding. Zo’n vergiftiging is gevaarlijk, omdat het gas niet te ruiken of te zien is. Het gas kan dodelijk zijn, waardoor een melder letterlijk levens kan redden.

Zorg er in een ruimte met een gastoestel voor dat u de koolmonoxidemelder aan het plafond hangt, op zo’n 1 tot 3 meter afstand van de CO2-bron. Plaats de melder centraal in de ruimte en minimaal op 30cm afstand van de omliggende muren.
Is er sprake van een schuin plafond? Het is mogelijk om de koolmonoxidemelder daarop te bevestigen. Doe dat bij voorkeur op 1 tot 3 meter van de CO2-bron. Wat dat betreft gelden dezelfde voorschriften van de brandweer als bij een recht plafond.

Een koolmonoxidemelder in de slaapkamer

Wat veel mensen niet weten is dat het ook verstandig is om een koolmonoxidemelder in de slaapkamer te plaatsen. Het is geen ruimte met een CO2-bron, maar via de deur kan er makkelijk gas naar binnen sluipen. Op het moment dat u ligt te slapen bent u langdurig in de ruimte, waardoor zelfs een beetje CO2 al schadelijk kan zijn.

Hang een koolmonoxidemelder in de slaapkamer op. Doe dat in de buurt van de deur, maar er niet meteen naast. Zorg er op die manier voor dat de melder het snel kan melden als er gas door de deur naar binnen komt.

Beste plaats voor een koolmonoxidemelder: ademhoogte

Wilt u in ruimtes waar u zit te werken of om een andere reden veel bent gebruik maken van een koolmonoxidemelder? De beste plaats voor een koolmonoxidemelder is dan die op ademhoogte. Zorg er daarmee voor dat u schone lucht in kunt blijven ademen, of dat u een waarschuwing krijgt dat er iets aan de hand is.

Gebruik maken van een koolmonoxidemelder nu u weet wat daar volgens de brandweer de beste plaats voor is? U kunt de melders eenvoudig online kopen, direct bij ons uit het assortiment. Zorg er daarmee voor dat u meteen op de hoogte bent als er iets aan de hand is, zodat u daarmee geen gevaar loopt.