27 maart 2019

Gevarenmelders

Patrick Wessels

Veiligheid op uw boot en in de caravan: een koolmonoxidemelder

Gevaarlijke situaties op uw boot of in de caravan voorkomen? Dan is een koolmonoxidemelder een uitstekende keuze. Makkelijk te plaatsen en ideaal om gevaarlijke concentraties van dit gas te voorkomen.

Met name op de boot en in de caravan kan er makkelijk koolmonoxide vrijkomen, net als in een camper. Anders dan aardgas kunt u dit niet ruiken, en ook niet zien. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden, iets dat u met een koolmonoxidemelder eenvoudig kunt voorkomen. 

Kachel in boten, campers en caravans

Gebruikt u op de boot, in de caravan of in een camper een kachel? Dan is het belangrijk om gebruik te maken van een koolmonoxidemelder. De kachels hebben veelal een rookgasafvoer, die na verloop van tijd los kan gaan zitten of kan beschadigen. Het is belangrijk dat de afvoer volledig verticaal hangt en zo min mogelijk bochten heeft.

Tip: vaak loopt de afvoer door de kast(en) naar boven, dus controleer ook dat gedeelte goed. 

Controleer regelmatig de vlam als de kachel brandt. Wordt de vlam geel of oranje? Dat kan wijzen op een gebrek aan zuurstof. Bij een goede verbranding is de vlam blauw, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken. Door een koolmonoxidemelder op te hangen voorkomt u dat er hoge concentraties daarvan in de lucht komen, zonder dat u het door heeft.

Tip: het is altijd belangrijk om goed te ventileren in de ruimte, vooral als u gebruik maakt van de kachel op de boot of in de caravan. U voorkomt op die manier dat er een gebrek aan zuurstof kan ontstaan. 

Koolmonoxidemelder voorkomt gevaarlijke situaties

Het grote gevaar van koolmonoxide is dat u het net als aardgas en andere gassen niet kunt zien, maar dat u het ook niet kunt ruiken. Aan aardgas is een geurstof toegevoegd, waardoor we het merken als er te veel van in de lucht terecht komt en er gevaar ontstaat. Dat is bij koolmonoxide helaas niet het geval, waardoor er geen automatische waarschuwing is. In plaats daarvan kunt u gebruik maken van een speciale melder. Die geeft een signaal zodra de concentraties gevaarlijk worden, zodat u beter kunt ventileren en u zelf in veiligheid kunt brengen. 

Koolmonoxidemelder kopen voor uw boot of caravan

Het plaatsen van een koolmonoxidemelder is makkelijk, zowel thuis als op de boot of in de caravan en in een camper. U voorkomt op die manier dat er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan, bijvoorbeeld als gevolg van een onvolledige verbranding.

Benieuwd naar de modellen die er beschikbaar zijn? U kunt online een koolmonoxidemelder kopen, gewoon bij ons uit de voorraad. En heeft u vragen over de melders of hoe u die moet bevestigen? Neem contact op, dan leggen we het u graag uit.