6 december 2018

Gevarenmelders

GSM Secure

Slimme rookmelder: smartphone-app met waarschuwingen

Een slimme rookmelder met smartphone app: hoe werkt dat? We maken thuis steeds meer gebruik van zogeheten slimme apparaten, die in verbinding staan met internet. En zo is dat ook mogelijk met een rookmelder, om te waarschuwen bij rookontwikkeling.

Om de rookmelder en de smartphone te koppelen moet de eerste verbinding hebben met internet. Net als de tweede, maar dan zal op basis van Wifi of mobiel internet doorgaans het geval zijn. Dankzij de verbinding met internet kunnen de apparaten onderling met elkaar communiceren.

Rookmelder met internetverbinding

Een rookmelder met internetverbinding is er in verschillende uitvoeringen. Sommige van de modellen maken zelf verbinding met het netwerk. Gebruikelijker is het om een ‘bridge’ of centrale aansluiting te gebruiken, gekoppeld aan de router.

Dat apparaat is met een bekabelde verbinding gekoppeld aan de router, waarna het apparaatje draadloos verbinding maakt met een rookmelder. Houd er rekening mee dat de afstand naar de eerste rookmelder niet te groot mag zijn (circa 10 meter). Veel van de rookmelders kunnen het signaal daarna doorgeven, zodat u ook op zolder een exemplaar op kunt hangen die verbinding heeft met internet.

Melding in de app of per SMS

De rookmelder met smartphone-meldingen is er in twee varianten. Gebruikelijk is een melding in de app, maar het is ook mogelijk om een SMS te laten versturen.

In de beide gevallen krijgt u op uw telefoon een melding op het moment dat er iets aan de hand is. Prettig, bijvoorbeeld als u muziek luistert via een koptelefoon of helemaal niet thuis bent. Dankzij de melding op uw smartphone bent u dan toch meteen op de hoogte van de situatie, zodat u maatregelen kunt nemen.

Onderdeel van een alarmsysteem

In een aantal gevallen zijn de rookmelders met smartphone-mogelijkheden onderdeel van een breder alarmsysteem. Het alarm zelf is dan de ‘bridge’, het apparaat dat verbinding heeft met de router. Vanuit het alarmsysteem kunt u een melding krijgen op het moment dat er wat aan de hand is. Het kan gaan om meldingen van rook en dus brand, net als om meldingen van het systeem dat er beweging is gedetecteerd terwijl u niet thuis bent.

Vindt u het lastig om een keuze te maken uit de modellen, maar wilt u de rookmelder met uw smartphone in de gaten kunnen houden? Ontdek online onze rookmelders, om daar een goede keuze uit te maken. En heeft u liever even iemand aan de lijn? We vertellen u graag meer over de verschillende modellen en hoe u daarmee de juiste keuze maakt voor thuis. Net als over de andere producten voor in huis, voor maximale veiligheid in en om het huis.