30 juni 2016

Zelf uw beveiliging installeren

René Moonen

Schakelaar met afstandsbediening?

Regelmatig komt u ze tegen bij de bouwmarkt. Voor enkele tientjes haalt u zich een stukje gemak in huis. De bekende “klik aan klik uit” domotica is in veel huishoudens al een begrip geworden. Ook liggen de schappen vol met de electronisch handigheidtjes. Ook vorige week sprak ik de medewerker van de bekende bouwmarkt (“dat zeg ik…”) aan over al deze keuzes in het schap. “Dus meneer, U bent op zoek naar een schakelaar met afstandsbediening. Er is juist van alles te krijgen om uw huis te beveiligen, te schakelen, smartplug, noem maar op. Er zit een handleiding bij en het kan dus ook niet mis gaan”

Nadat ik de behulpzame puisterige jongeman mijn situatie had uitgelegd krabde hij zich even achter de oren. “Ja meneer, dit is een moeilijk verhaal, helaas heb ik hier geen verstand van en geen idee of het ook allemaal gaat werken wat u nu wilt. Mijn baas grapte laatst dat hij zelf ook niet meer wist hoe het samen moet werken” Deze opmerking sloeg natuurlijk ook wel de spijker op zijn kop!

bouwmarkt schakelaar met afstandbediening

Orde scheppen

Tijd om dus eens in te zoomen op alles wat tegenwoordig mogelijk is op het gebied van het schakelen op afstand. Of het nu gaat om een Wifi stopcontact schakelaar, de zogenaamde smartplug, het openen van uw garagepoort, uw kerstboom schakelen of het irrigatiesysteem van uw tuin. Toepassingen zijn er veel, apparaten, schakelaars en apps wellicht nog meer, dus waar kunnen we beginnen.

Schakelaar met afstandsbediening kijk naar de toepassing

Het lijkt misschien een open deur, maar bedenk van te voren goed wat u wilt schakelen. Hoewel de meeste apparaten met een stekker zijn uitgerust wilt het natuurlijk niet zeggen dat ze allemaal hetzelfde gedrag vertonen. Een pompje voor uw aquarium is natuurlijk geen terrasverwarmer en een kerstboom heeft minder eisen dan de verwarming in uw vakantieverblijf. Deze vragen moet u zich zeer zeker stellen als u overweegt een schakelaar met afstandsbediening aan te schaffen:

Wat is het vermogen van het te schakelen apparaat?:

De meeste apparaten hebben een vermogen tussen de 0 en 100 watt. Zeker in deze tijd dat alles een zuinig energielabel heeft, komen de lampen nauwelijks meer boven de 50 Watt. Zit er een verwarmingselement ingebouwd zoals bij een terrasverwarmer, een wasdroger of een wasmachine dan loopt het al snel richting de 2000 Watt. Ook een koffiezetapparaat heeft al snel een Watt of 900 te pakken. Let ook op dat sommige apparaten een nominaal verbruik hebben (het verbruik als ze eenmaal op gang zijn) en een piekvermogen, bij het aanlopen van een elektromotor bijvoorbeeld. De handleiding of het label op het apparaat geeft meestal hier wel goede informatie over.

Wat is de omgeving van het te schakelen apparaat?:

De ene schakelaar met afstandsbediening is natuurlijk niet de andere hebben we al gezien. Dus kijk goed naar de omgeving, is het vochtig zoals in een kelder of schuur. Kan het er ’s winters koud worden zoals onder een afdak of wordt het wel heel warm zoals in een sauna. Ook is natuurlijk van belang of het vochtig of droog is in de omgeving

Welke verbinding kan ik gebruiken?:

In deze tijd is het natuurlijk, als men denkt aan een schakelaar met afstandsbediening, draadloos de eerste gedachte die bij mensen opkomt. Maar dit is niet meteen voor de hand liggend. Vaak kan men ook goed met een kabel werken, dit is de meest betrouwbare verbinding die er is. Maar een kabel is natuurlijk niet handig als u op Cran Canaria op het strand ligt. Wilt u alleen schakelen binnen in huis dan kan men goed met “klik aan klik uit” werken, maar als men wilt schakelen buiten uw huis, buiten uw woonplaats of buiten Europa dan komt men niet om het internet heen. Net als bij de Smartphone (iphone, windows of Android) hebben de zogenaamde smartplugs ook een internet verbinding nodig.

De smartphone maakt binnen in uw huis verbinding met het Wifi netwerk en als dit niet beschikbaar is, via 3G of 4G GPRS mobiele data verbinding. Dit zelfde geldt voor uw schakelaar met afstandsbediening, heeft u de beschikking over Wifi dan is de keuze vaak snel gemaakt, maar wilt u schakelen op een afgelegen plek (huisje in de Ardennnen, camping) dan kiest u voor een oplossing met een SIM-kaart.

Universele schakelaar

Wordt uw apparaat door een drukknop in- en uitgeschakeld dan is wellicht een garagedeuropener een goede keuze. Uiteraard is de naam ook maar een keuze, want naast een garagedeur kan dit apparaat alles schakelen wat u maar wilt. Er zijn schakelcontacten NO (normally open) en NC (normally closed) beschikbaar die het mogelijk te maken deze paralel aan de huidige schakelaar te zetten. Het apparaat is volledig via SMS te bedienen, dus ook oudere mobiele telefoons kunnen hier van gebruik maken. Ook kan men tijden instellen als men alleen een puls wilt afgeven. De ingebouwde pre-paid sim kaart wordt niet belast bij een schakeling. Namelijk als men het telefoonnummer van de schakelaar met afstandsbediening belt, wordt de oproep niet aangenomen, maar de overgangstoon activeert de schakelaar. Uiteraard worden alleen geauthoriseerde telefoonnummers toegelaten.

 

GSM schakelaar met afstandsbediening en sim kaart

GSM Schakelaar met Simkaart
Nu kopen

wifi stopcontact schakelaar met afstandsbediening

wifi stopcontact schakelaar
Nu kopen

garagedeuropener schakelaar met afstandsbediening en sim

Garagedeur opener met Sim kaart
Nu kopen