12 december 2017

Zelf uw beveiliging installeren

Patrick Wessels

Wat is de beste plaats voor mijn koolmonoxidemelder?

De rookmelder kennen we, maar hoe zit dat met de koolmonoxidemelder. Voor een waarschuwing bij gevaarlijke concentraties koolmonoxide, die gemakkelijk dodelijk kunnen zijn. Prettig bij kleine kinderen, maar ook om zelf te voorkomen dat u te maken krijgt met gevaarlijke situaties.

We weten over het algemeen weinig van de koolmonoxidemelder. Want, wat is bijvoorbeeld de beste plaats in huis om die op te hangen? We legden eerder al eens uit hoe u de melder in huis kunt gebruiken.

Kort door de bocht adviseert de brandweer om een koolmonoxidemelder te plaatsen op iedere verdieping in huis. Meer specifiek zijn er een aantal plaatsen in huis waar zich de risico’s voordoen. Het is verstandig om daar een melder te plaatsen, zoals u een rookmelder ook aan het plafond hangt op plekken waar rook de doorgang zou kunnen versperren.

Advies van de brandweer: op elke verdieping in huis

De brandweer adviseert een koolmonoxidemelder te plaatsen op iedere verdieping in huis. Een investering van een paar tientjes per verdieping, waarmee u eenvoudig levensgevaarlijke situaties kunt voorkomen.

Tip: zorg voor een geschikte plaats in huis, van waar u het signaal goed kunt horen. Een goede melder zorgt voor een sirene met 85 dB. Dat neemt niet weg dat u de melder het best zo vrij mogelijk kunt ophangen.

Gevaarlijke plaatsen in huis: plaats een koolmonoxidemelder

Meer specifiek is het mogelijk om een aantal gevaarlijke plaatsen in huis vast te stellen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de CV-ketel en een eventuele geiser. Er is daar sprake van een verbranding. Tenminste, als alles goed werkt. Zodra die verbranding onvolledig is of uitblijft kan er koolmonoxide vrijkomen. Dat ruiken we niet en zien we niet, waardoor dat gemakkelijk (levens)gevaarlijk is.

Andere plaatsen in huis waar u een koolmonoxidemelder kunt plaatsen zijn bijvoorbeeld een HR-combiketel of een kachel. Zorg er rondom die plekken in huis voor dat u gebruik maakt van een melder, zodat u een waarschuwing krijgt bij eventuele gevaarlijke situaties.

Tip: test de koolmonoxidemelder zodra u die ophangt. En vraag iemand in de verschillende uithoeken van het huis te gaan staan, om te controleren of het signaal goed hoorbaar is.

Online koolmonoxidemelder kopen

Aan de slag met een koolmonoxidemelder nu u weet waar u die in huis het best kunt plaatsen? U heeft online de keuze uit een paar verschillende modellen. Waaronder de Abus COWN 300. Een uitstekende en gecertificeerde koolmonoxidemelder met een krachtig geluidssignaal. U kunt de melder zowel aan de wand als vrijstaand plaatsen, afhankelijk van de plaats in huis waar het u om gaat.

Dankzij een levensduur van de sensor van 7 jaar kunt u daar lang mee vooruit. Bekijk online het model, dat u direct bij ons uit voorraad kunt bestellen. Op die manier zorgt u eenvoudig voor meer veiligheid in huis.