24 april 2019

Patrick Wessels

Hoe werkt een rookmelder? Bij rook in plaats van brand

Hoe werkt een rookmelder? Het systeem detecteert rook in plaats van vuur. Daarvoor zijn twee mechanismen beschikbaar. Een rookmelder gebruikt een optische detectie of ionisatie, om in de beide gevallen vast te stellen of er sprake is van bovenmatige rookontwikkeling.

Benieuwd hoe een rookmelder koppelbaar is met wifi? De losse melders kunnen met elkaar communiceren, zodat alle melders afgaan op het moment dat er rook wordt gedetecteerd. Het is de beste manier om zo snel mogelijk het signaal te krijgen dat er iets aan de hand is, om meteen actie te ondernemen. 

Twee soorten: optisch en ionisatie

Hoe een rookmelder werkt hangt af van het type waar u gebruik van maakt. We onderscheiden twee belangrijke types:

  • Optische rookmelders
    De optische rookmelder gebruikt een lichtbundel naar een lichtgevoelige cel. Zolang de bundel met licht daar netjes in aankomt is er niets aan de hand en gaat er geen alarm af. Ontstaat er rookontwikkeling? Dan zal de rook de lichtbundel verstoord raken. Zodra de lichtgevoelige cel niet langer de volledige lichtbundel ontvangt gaat de melder af, zodat u weet dat er wat aan de hand is. 
  • Ionisatie rookmelders
    Dit type rookmelder komt vanuit het verleden nog wel voor, maar de verkoop hiervan is sinds 2005 verboden. De melder bevat een radioactieve bron, die geladen deeltjes uitzendt. Een elektrode vangt de deeltjes op, zodat er een stroompje begint te lopen. Bij rook zal de stroom tussen de elektroden afnemen, waardoor de melder weet wat er sprake is van rookontwikkeling.
    Bij normaal gebruik is dit type rookmelder niet gevaarlijk. Het gebruik ervan is niet verboden. De verkoop is dat inmiddels wel. Vanwege de technische levensduur van 10 jaar is het verstandig om dit type rookmelder daarna te vervangen door een optische. 

Benieuwd hoe een rookmelder werkt? Het gaat meestal om de optische variant. Die is technisch het meest veilig en is bovendien voordeliger dan het andere model. In verreweg de meeste huizen hangen daarom rookmelders op basis van de optische detectie van rook, zodat u daar met een gerust hart gebruik van kunt maken. 

Thermische melder in plaats van een rookmelder

Los van de rookmelder kunt u ook gebruik maken van een thermische melder. Die detecteert geen rook, maar houdt de temperatuur van de ruimte in de gaten. Zodra de temperatuur te hoog oploopt gaat er een alarm af.

De thermische melder is een goed alternatief als er valse alarmen door andere gassen of dampen zouden kunnen ontstaan. In situaties waar dat niet het geval is werkt de rookmelder vaak het best. De melder detecteert rook in plaats van vuur, dus ook de werking is daar netjes op afgestemd.

Benieuwd naar de beste rookmelders voor in huis om alarm te laten slaan zodra er brand ontstaat? We adviseren u graag over de beschikbare modellen en mogelijkheden, neem daarvoor contact met ons op.