8 november 2018

Gevarenmelders

GSM Secure

Hoe werkt een gasmelder? Over de belangrijke melders voor thuis

Hoe werkt een gasmelder? Het is een melder die gevaarlijke gassen in huis detecteert. Plaats in huis minimaal één zo’n melder om gevaarlijke situaties te voorkomen. Veel van de gassen kunnen we niet ruiken of zien, waardoor een melder de enige vorm van bescherming is die u kunt gebruiken.

Los van het belang om een gasmelder te plaatsen is het prettig om te weten hoe zo’n melder werkt. En hoe weet u bijvoorbeeld of een melder nog werkt, in plaats van dat die defect is? Een paar belangrijke zaken die we u graag uitleggen.

Waarom een gasmelder?

Een gasmelder is geschikt voor in huis, net als in uw camper, vakantiehuisje of in een andere ruimte. De melder kan gevaarlijke en ongewenste gassen detecteren, als u dat zelf niet kunt. Aardgas kunnen we dankzij een modificatie ruiken. Dat geldt niet voor butaan, propaan en LPG. Een melder kan die gassen wel detecteren, zodat u op tijd een waarschuwing ontvangt als de concentraties te hoog oplopen.

Een gasmelder geeft een luid alarmsignaal als de concentratie van een gevaarlijk gas te hoog oploopt. U krijgt daar een melding van, zodat u direct actie kunt ondernemen. Dat voorkomt vervelende klachten of zelfs overlijden. Verder voorkomt u met de melder dat andere materiële zaken schade op zouden kunnen lopen als het gevolg van het gas.

Hoe werkt de melder?

Een gasmelder werkt eigenlijk heel eenvoudig. De melder meet de concentratie van de gassen in de lucht. Tijdens de kalibratie wordt een nulpunt vastgesteld, voor een normale uitgangssituatie. Als de concentratie ten opzicht van dat nulpunt te hoog oploopt geeft de melder een signaal.

De gasmelder laat de lucht door het apparaat stromen, om die te analyseren. Het is daarom belangrijk dat de melder op een plek hangt waar dit goed lukt. Houd er rekening mee dat een melder voor aardgas boven in de kamer opgehangen dient te worden, iets van het plafond. Een melder voor propaan of butaan kunt u beter laag bevestigen. Dit heeft te maken met het gewicht van de gassen, ten opzichte van de rest van de lucht.

Pennetjes in de gasmelder zorgen voor een permanente meting van de lucht. Zodra de concentraties van gassen gevaarlijk worden geeft de melder een signaal, zodat u de kans heeft om op tijd actie te ondernemen.

Gasmelder kopen: diverse modellen

Een gasmelder kopen? U kunt die bijvoorbeeld bestellen binnen het Matigard Air-systeem. En zoekt u naar een ander model of wilt u die op uw gemak met elkaar vergelijken? Bekijk online de gasmelders die er beschikbaar zijn. Of stel ons uw vragen, dan vertellen we u er graag meer over.