10 januari 2018

Zelf uw beveiliging installeren

Patrick Wessels

Camerasystemen draadloos gebruiken: is dat veilig?

Een camerasysteem draadloos gebruiken en benieuwd naar de mogelijkheden daarvoor? We onderscheiden de bedrade en draadloze systemen. Bij bedrading is er sprake van een RJ45-connectie, die we ook wel kennen als de Ethernet-poort. Bij een draadloos systeem gaat het gaat om 433Mhz. Een veilige frequentie, bijvoorbeeld omdat u daarmee geen last heeft van mobiele telefoons.

Geen last van mobiele telefoons

We gebruiken allerlei draadloze apparaten, die daarvoor allemaal zo hun eigen frequentie benutten. Het gaat daardoor om een aantal verschillende frequenties. We onderscheiden bijvoorbeeld:

  • FM-zenders: rond de 100 Mhz
  • Televisiezenders: tot circa 600 Mhz
  • Mobiele telefoons: 900, 1800 of 1900 Mhz

Zoals u merkt komen alleen de televisiezenders erbij in de buurt. En dan gaat het alleen om de zenders die gewoon via de ether beschikbaar zijn, dus de commerciële zenders zijn daarvan uitgesloten.

Dat betekent in de praktijk dat er op een aantal mobiele en slimme apparaten na veel ruimte is voor de bewakingssystemen die hier gebruik van maken. Het is op die manier een interessante frequentie om een de camerasystemen draadloos te maken.

Draadloos communiceren via 433Mhz

De 433 Mhz-band maakt het mogelijk om de verschillende delen van het systeem met elkaar te laten communiceren. Dat betekent dat u een camera bij de deur op kunt hangen, net als elders in huis. Om er vanuit daar voor te zorgen dat er beelden worden gemaakt, die vervolgens elders beschikbaar zijn.

Bijvoorbeeld op een monitor verderop in de woning, om te zien wie er voor de deur staat. Of om in de gaten te houden wat er in huis of in een pand gebeurt. En dat kan soms via een applicatie op een mobiele telefoon, waardoor het niet nodig is om een aparte monitor te plaatsen.

Door deze camerasystemen draadloos uit te voeren is het bovendien niet nodig om bekabeling aan te trekken. Dat is vooral prettig bij een bestaande woning, waar een nieuw systeem in moet. Dat voorkomt hak- en breekwerk, waardoor het plaatsen van een camerasysteem relatie eenvoudig is. De 433 Mhz-band maakt een veilig gebruik mogelijk en is daardoor een goed alternatief voor de RJ45 Ethernet-poort.

Camerasysteem draadloos uitvoeren

Een van de camerasystemen draadloos uitvoeren en daarvoor benieuwd naar de beschikbare oplossingen? Bekijk dan de verschillende bewakingssets bij ons uit de collectie. En ga bij voorkeur op zoek naar de modellen die werken op basis van 433 Mhz. Eventueel in combinatie met RJ45, zodat u zelf de mogelijkheid heeft om uit de beiden te kiezen.

En heeft u vragen over het draadloos maken van de camerasystemen die er beschikbaar zijn? Neem daarvoor contact met ons op. We adviseren u graag over de systemen en hoe u daar gebruik van kunt maken.