19 april 2018

Alarmsystemen

Patrick Wessels

Alarmsysteem draadloos gebruiken: wat zijn de mogelijkheden?

Een alarmsysteem draadloos gebruiken via wifi? Dat is een uitstekende keuze in een bestaand huis, want dan is het niet nodig om kabels aan te leggen. Er komt geen hak- en breekwerk bij kijken, terwijl het toch lukt om het huis goed te beveiligen.

Maar, wat zijn de verschillen tussen een systeem dat de 433Mhz-band gebruikt en een systeem dat de 868Mhz-band gebruikt? En hoe communiceert het systeem met uw mobiele telefoon als u niet thuis bent? Dat kan via GSM of 3G/4G, waardoor het de moeite waard is om de draadloze alarmsystemen goed met elkaar te vergelijken.

Via wifi: 433Mhz of 868Mhz

Kijk in eerste instantie goed naar de gebruikte frequentieband door het alarmsysteem dat u draadloos wilt gebruiken. We onderscheiden twee bekende mogelijkheden:

  • 433Mhz
    De meest gebruikte frequentieband door ‘slimme’ apparaten. Een gebruikelijke frequentieband, waar veel apparaten zonder problemen gebruik van maken. Dat maakt het mogelijk om het alarmsysteem daar draadloos op aan te sluiten. Houd er wel rekening mee dat de storingsgevoeligheid door het vele gebruik relatief hoog ligt.
  • 868Mhz
    Deze frequentieband is specifiek gereserveerd om het alarmsysteem draadloos te gebruiken. De systemen die hier gebruik van maken zijn vaak wat duurder, maar daar staat een belangrijk voordeel tegenover. U loopt minder risico op een (ver)storing, waardoor u kunt rekenen op een meer betrouwbare verbinding.

De 868Mhz frequentieband verdient wat dat betreft de voorkeur. Toch zijn er ook goede systemen beschikbaar die werken met 433Mhz. Dat is bijvoorbeeld in een grotere woning geen probleem, als er weinig sprake is van systemen van de buren en van anderen in de omgeving. Woont u in een drukker gebied of in een appartement? Houd er dan rekening mee dat de verbinding gemakkelijker storing zou kunnen vertonen.

Communicatie via GSM of 3G/4G

Wilt u het alarmsysteem draadloos gebruiken? Dan is het vervolgens belangrijk om goed te kijken naar de communicatie vanaf het systeem naar uw mobiele telefoon, als u niet thuis bent. Steeds meer mensen hebben een abonnement voor mobiel internet. Een melding via 3G of 4G voor een push-bericht is dan een fijne keuze. Er zijn geen kosten aan verbonden, want u heeft er geen simkaart bij nodig.

De meest betrouwbare communicatie vindt echter plaats via het GSM-netwerk. Daar heeft wel een simkaart bij nodig. U krijgt de melding ook als er geen bereik is van 3G of 4G en bellen nog wel mogelijk blijkt. Een draadloos alarmsysteem dat het GSM-signaal gebruikt kan altijd een melding geven en brengt u dus meteen op de hoogte.

Wilt u het alarmsysteem draadloos installeren? U kunt online de verschillende systemen vergelijken, waarmee we u graag helpen een goede keuze te maken. En heeft u vragen over een van de systemen? Neem contact met ons op, dan vertellen we u daar graag meer over.