Koolmonoxidemelders

De koolmonoxidemelder detecteert een te hoge concentratie aan koolmonoxide, die we als mensen niet kunnen waarnemen. Plaats de koolmonoxidemelder in of in de buurt van elke kamer waar een toestel staat dat brandstof verbruikt, zoals de CV-ketel of een openhaard.

Producten 2 artikel(en)

per pagina

Producten 2 artikel(en)

per pagina

Koolmonoxidemelder plaatsen

Benieuwd naar de beste locatie om de koolmonoxidemelder te plaatsen? Doe dat zoveel mogelijk in de kamer waar het apparaat staat. In een studio kunt u de koolmonoxidemelder plaatsen uit de buurt van de keuken, maar in de buurt van de slaapplaats.

Gebruikt u de kamer waarin het apparaat staat normaal gesproken niet, zoals in een boilerruimte? Plaats de koolmonoxidemelder of CO-melder er dan net buiten, zodat u die beter hoort. Lees de handleiding van de melder door, voor de juiste plaatsing en een maximale veiligheid in huis.

Beste koolmonoxidemelder kopen

U kunt online de beste koolmonoxidemelder kopen, net als bijvoorbeeld de rookmelders die u helpen de woning veiliger te maken. Uiteraard kunt u de verschillende CO-melders en andere modellen zonder problemen zelf installeren, met behulp van de duidelijke instructies.

Koolmonoxidemelders plaatsen

Koolmonoxide is een gevaarlijke stof die ontstaat als een verbranding niet geheel goed verloopt, meestal door een defect in een gastoestel. Koolmonoxide kan ook ontstaan in defecte kachels zoals petroleumkachels of uit kooltjes die bijvoorbeeld worden gebruikt in waterpijpen of barbecues.

Koolmonoxide melders kunnen het best geplaatst worden in de volgende ruimten:

Daar waar een verbrandingstoestel voorhanden is.

  • Hier dient de rookmelder hoog geplaatst te worden, bijvoorbeeld tegen het plafond. De melder dient op een afstand van 1 tot 3 meter van de mogelijke koolmonoxidebron opgehangen te worden. De melder dient daarnaast vrij te hangen op een afstand van minimaal 30 cm van de muur.
    Aan de muur is ook mogelijk, maar dan dient er we een afstand van 15 tot 80 cm van het plafond in acht genomen te worden.
  • In verblijfsruimte zoals bijvoorbeeld de woonkamer en de slaapkamer.
    De melder dient in dergelijke ruimten op neushoogte geplaatst te worden.

Een koolmonoxide melder dient in ieder geval niet achter een gordijn of kast geplaatst te worden. Ook de plaatsing van een dergelijke melder bij een luchtinlaat is niet verstandig. Verder is het van belang om de melder regelmatig te testen en tijdig te vervangen. Nadere informatie hieromtrent treft u aan op de site van Brandweer Nederland.